Att bli utbränd

Att bli utbränd

Arbetar du för mycket? Känner du dig trött hela tiden? Jag tror att du kan vara i riskzonen för att vara eller på väg att bli utbränd. Idag tänkte jag prata lite närmare om ämnet, vad det innebär att vara utbränd och vad man kan få för hjälp med utbrändhet i Lund.

Utbrändhet, som också heter utmattningssyndrom innebär att man upplever flera olika kroppsliga och psykiska besvär. Detta beror på långvarig stress eller andra svåra påfrestningar som man utsätts för. Utbrändhet visar sig i form av fysiska, kognitiva och känslomässiga reaktioner.

– Fysiska symtom kan vara högt blodtryck, illamående, huvudvärk, ryggvärk och trötthet.

– Kognitiva symtom kan vara bristande koncentration och minnesproblem.

– Känslomässiga symtom är känslor av ilska, depression eller skuldkänslor.

Utbrändhet förekommer ofta bland personer som arbetar mycket eller har ett yrke som involverar mycket stress. Utbrändhet är svår att bota eftersom grundorsaken inte är säkert känd. Utbrändhet uppträder inte plötsligt utan utvecklas långsamt över tid tills den når sin kulmen.

Utbrändhet börjar vanligtvis med ökade stressnivåer som uppstår när kraven i arbetet överstiger din förmåga att klara av dem fysiskt eller psykiskt. Snart därefter känner du en energiförlust som gör dig trött hela tiden, även om du får mycket sömn på natten.

Det är ofta inte möjligt att förebygga utbrändhet helt och hållet, men det hjälper om du känner igen symptomen tidigt och vet vilken professionell hjälp du kan få med utbrändhet i Lund. Om du tror att du kan vara utbränd rekommenderar jag att du kontaktar din vårdcentral, ofta kan de hjälpa dig komma på banan. Dock vet jag att många inte anser att de inte får den hjälpen de behöver av vårdcentralen. Då kan det vara ett alternativ att vända sig till privata företag, även om det kostar mer än vårdcentralen föredrar vissa det för att de känner att det finns bättre hjälp att få där. Så om du börjar bli eller redan är utbränd tycker jag att du ska ta professionell hjälp!

Kommentarer är stängda.